Fakty i Mity

Zapoznaj się z faktami oraz mitami na temat wody z kranu!

Fakty

Twardość wody zależy od zawartości jonów wapnia i magnezu, które są niezmiernie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo stwierdzono, że u osób pijących miękką wodę śmiertelność z powodu chorób serca jest o 20% wyższa!
Woda, która płynie z naszych kranów jest codziennie monitorowana i musi spełniać restrykcyjne normy, więc gotowanie jej przed podaniem jest całkowicie niepotrzebne! Podczas gotowania część minerałów wytrąca się.
Chlor jest używany jako środek dezynfekujący. Jego obecność świadczy o czystości wody, a dawki, które są dodawane są całkowicie bezpieczne.Jeżeli przeszkadza Ci ten smak/zapach możesz przefiltrować ją przez filtr węglowy, który poradzi sobie z tym problemem.
Picie wody z kranu dekadę temu budziło wątpliwości i kontrowersje, ponieważ nie była ona tak monitorowana i nie musiała spełniać takich norm jak teraz. Od tamtego czasu jakość kranówki znacznie się poprawiła.
I to nie małe! Litr wody butelkowanej kosztuje nas średnio 1,5 zł, a za litr kranówki zapłacimy mniej niż grosz. Pijąc kranówkę jesteśmy w stanie zaoszczędzić ponad 1000 zł, nie licząc wody, którą można nalać do wielorazowej butelki będąc poza domem.

Mity

Według ekspertów jedynie 15% wód, które możemy kupić w sklepach, mają lepszy skład od kranówki. Co więcej aż 40% wód butelkowanych jest produkowana z ujęć podziemnych, czyli z tego samego miejsca skąd płynie woda do naszych kranów!
Jest to bardzo często powtarzany błąd, którego nie potwierdzają żadne badania naukowe! Wiadomo, że tworzenie się kamieni w nerkach nie ma związku z twardością wody, a jest skutkiem m.in. nieprawidłowej diety. Ciekawostka: minerały zawarte w kranówce wspomagają rozpuszczanie kamieni nerkowych!
Osad na dnie czajnika wskazuje na wysoką twardość wody, czyli dużą zawartość minerałów. Kamień, który wytrąca się podczas gotowania wody nie jest szkodliwy, jednak może być nieapetyczny i wpływać na czas wrzenia wody.
Filtry często wchłaniają ważne dla organizmu jony (m.in. magnezu i wapnia). Skoro nie ma potrzeby filtrowania kranówki, to jest to zwyczajne pozbawianie ważnych minerałów dla naszego organizmu. Istnieją jednak filtry, które nie uszczuplają kranówki o ważne składniki.
Każde miasto musi spełniać takie same warunki dopuszczenia wody do użytku. Wielkość miasta nie ma tu znaczenia. Świetnym przykładem jest Kraków, który posiada najlepszą pod względem jakości wodę w Polsce, a na świecie wyprzedza ją tylko Singapur.

Źródła:

Polskie Radio, "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać", 15.07.2014.
Monika DERKOWSKA–SITARZ, Anna ADAMCZYK–LORENC, WPŁYW SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ROZPUSZCZONYCH W WODZIE PITNEJ NA ORGANIZM CZŁOWIEKA, 2008
MASON W.P., SHALALA D., FRIEDMAN D., Water and health. Comm. of the Nat. Acad. of Sci., 1977.
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/krakow/woda-z-krakowskich-kranow-prawie-najczystsza-na-swiecie/2hd8sqz
https://www.pwik.czest.pl/gospodarka-wodna
https://zaradnyfinansowo.pl/ceny-wody/

https://www.polskieradio.pl/7/670/Artykul/686949,Woda-z-kranu-kiedys-i-dzis?fbclid=IwAR2696cde-c3OU3KaXyb3YbiakLx--NP3pa6RosEc3dPD69KyNiKoCPNPiA

https://www.europeandrinkingwater.eu